Σάββατο 23 Απριλίου 2011

Στις 18.30 το Άγιο Φως στην Ελλάδα



Ελληνική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δόλλη, ταξιδεύει σήμερα Μεγάλο Σαββάτο στα Ιεροσόλυμα, για να παραστεί την Τελετή της Αφής του Αγίου Φωτός στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως.
Η τελετή της Αφής θα γίνει στη 1 το μεσημέρι και μισή ώρα αργότερα το Αναστάσιμο Αγιο Φως αναμένεται να παραδοθεί από τον πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ'.
Το Αγιο Φως θα μεταφέρει στην Αθήνα ο έξαρχος του Παναγίου Τάφου αρχιμανδρίτης Δαμιανός Πάνου, ενώ εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου, στην αποστολή συμμετέχει ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος.
Στην ελληνική αποστολή συμμετέχουν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Κώστας Μαρκόπουλος, οι βουλευτές κ. Μιχάλης Παντούλας από το ΠΑΣΟΚ, η κα Ουρανία Παπανδρέου από το ΛΑΟΣ και ο ανεξάρτητος βουλευτής Αττικής κ. Βασίλης Οικονόμου.
Η άφιξη του Αγίου Φωτός στην Αθήνα θα γίνει στις 18.30 στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος", όπου θα γίνει δεκτό με τιμές αρχηγού κράτους και από εκεί θα μεταφερθεί με ειδικές πτήσεις αεροσκαφών C-130 σε ολόκληρη την επικράτεια.

Μεγάλο Σάββατο. "ἀνάστα, ὁ Θεός, κρίνων τὴν γῆν, ὅτι σὺ κατακληρονομήσεις ἐν πᾶσι τοῖς ἔθνεσι"

«Τῶ Αγίω καὶ Μεγάλω Σαββάτω,
τὴν θεόσωμον Ταφήν, καὶ τὴν εἰς Ἄδου Κάθοδον
τοῦ Κυρίου καὶ Σωτῆρος ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ ἑορτάζομεν
δι' ὧν τῆς φθορᾶς τὸ ἡμέτερον γένος ἀνακληθέν,
πρὸς αἰωνίαν ζωὴν μεταβέβηκε».
Η κάθοδος του Ιησού στον Άδη.
Το πρωί τελείται ο εσπερινός του Πάσχα. Η ακολουθία έχει αναστάσιμο και πανηγυρικό χαρακτήρα. Είναι η λεγομένη Πρώτη Ανάσταση.
Ευαγγέλιο (Κατά Ματθαίον): «Σεισμός εγένετο μέγας», καθώς οι Μυροφόρες, πλησιάζουν τον Τάφο του Ιησού. Άγγελος Κυρίου αποσφραγίζει τον τάφο. Όταν οι δύο γυναίκες καταφθάνουν τον βλέπουν κενό και τον Άγγελο να τους αναγγέλλει ότι ο «Κύριος Ανέστη». Το χαρμόσυνο γεγονός θα πρέπει να το διαμηνύσουν στους μαθητές του. Ο Χριστός εμφανίζεται στις δύο γυναίκες. Σύναξη των 11 μαθητών και εμφάνιση του Χριστού ενώπιόν τους. Τους προτρέπει: «Πορευθέντες μαθητεύσαντες πάντα τα έθνη, βαπτίζοντες αυτούς εις το όνομα του Πατρός του Υιού και του Αγίου Πνεύματος».
Η ακολουθία της Κυριακής του Πάσχα, ο όρθρος και η Λειτουργία του Ιωάννου του Χρυσοστόμου ψάλλονται τα μεσάνυχτα του Σαββάτου προς Κυριακή.

Σαν σήμερα


Γεγονότα
1821: Η Μάχη της Αλαμάνας. Οι ελληνικές επαναστατικές δυνάμεις υπό τους Δυοβουνιώτη, Πανουργιά και Διάκο αντιμετωπίζουν στη γέφυρα της Αλαμάνας (περιοχή Θερμοπυλών) τις υπέρτερες οθωμανικές ορδές του Ομέρ Βρυώνη και του Κιοσέ Μεχμέτ και ηττώνται.
1848: Απόπειρα δολοφονίας του πρεσβευτή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην Αθήνα Κωστάκη Μουσούρου Μπέη.
1962: Η τουρκοκυπριακή οργάνωση ΤΜΤ δολοφονεί τους Τουρκοκυπρίους Αχμέτ Μαζαφέρ Γκιουργκάν και Αϊχάν Μουσταφά Χικμέτ, δύο θαρραλέους επικριτές της τουρκικής διχαστικής πολιτικής στην Κύπρο.
1971: Οι Rolling Stones κυκλοφορούν το επιτυχημένο άλμπουμ τους «Sticky Fingers». Περιλαμβάνονται επιτυχίες, όπως το «Brown Sugar», το «Wild Horses» και το «Sister Morphine».
1973: Οι εφημερίδες «Βραδυνή» και «Θεσσαλονίκη» δημοσιεύουν δηλώσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή εναντίον της Δικτατορίας και οι αρχές αποφασίζουν την κατάσχεση των φύλλων τους.
1988: Ο έλληνας ποδηλάτης Κανέλλος Κανελλόπουλος, ακολουθώντας την πορεία του Ίκαρου, πιλοτάρει ένα αυτοσχέδιο αεροπλάνο που κινείται με πεντάλ (ποδηλάτου) και κατορθώνει να διανύσει 74 μίλια.
Γεννήσεις
1858: Καρλ Ερνστ Λούντβιχ Πλανκ, γνωστότερος ως Μαξ Πλανκ, γερμανός θεωρητικός φυσικός και εισηγητής της θεωρίας των κβάντα. Τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ το 1918. [θαν. 4/10/1947]
1889: Βασίλης Ρώτας, λογοτέχνης, που μετέφρασε στα ελληνικά όλα τα έργα του Σαίξπηρ. [θαν. 30/5/1977]
1916: Γιάννης Μόραλης, διακεκριμένος έλληνας ζωγράφος.
Θάνατοι
303: Άγιος Γεώργιος, προστάτης του ελληνικού πεζικού και της Αγγλίας. Απαγχονίστηκε από τους Ρωμαίους. [γεν. 275]
1616: Γουίλιαμ Σαίξπηρ, άγγλος θεατρικός συγγραφέας. [γεν. 26/4/1564]
1827: Γεώργιος Καραϊσκάκης, ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης. Δευτερόλεπτα προτού υποκύψει στο μοιραίο χτύπημα που δέχτηκε την προηγούμενη μέρα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι πυροβολήθηκε από «φίλιο» χέρι. [γεν. 1782]

Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Αύριο το απόγευμα μεταφέρεται το Άγιο Φως στην Ελλάδα


Ελληνική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δόλλη, θα μεταβεί αύριο το πρωί, Μεγάλο Σαββάτο, στα Ιεροσόλυμα, προκειμένου να παραστεί την Τελετή της Αφής του Αγίου Φωτός στον ιερό Ναό της Αναστάσεως.

Η τελετή της Αφής θα γίνει στη 1 το μεσημέρι και μισή ώρα αργότερα το Αναστάσιμο Άγιο Φως αναμένεται να παραδοθεί από τον πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ'.
Το Άγιο Φως θα μεταφέρει στην Αθήνα ο έξαρχος του Παναγίου Τάφου αρχιμανδρίτης Δαμιανός Πάνου, ενώ εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου, στην αποστολή συμμετέχει ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος.

Στην ελληνική αποστολή συμμετέχουν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Κώστας Μαρκόπουλος, οι βουλευτές κ. Μιχάλης Παντούλας από το ΠΑΣΟΚ, η κα Ουρανία Παπανδρέου από το ΛΑΟΣ και ο ανεξάρτητος βουλευτής Αττικής κ. Βασίλης Οικονόμου.


Η άφιξη του Αγίου Φωτός στην Αθήνα θα γίνει στις 18.30 στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος", όπου θα γίνει δεκτό με τιμές αρχηγού κράτους και από εκεί θα μεταφερθεί με ειδικές πτήσεις αεροσκαφών C-130 σε ολόκληρη την επικράτεια.

Η ιστορία και τα έθιμα της Μεγάλης Παρασκευής

 

Η νηστεία της ημέρας είναι αυστηρότατη και απαγορεύει ακόμα και το λάδι

Την Μεγάλη Παρασκευή οι χριστιανοί όλου του κόσμου, ζουν την κορύφωση του Θείου Δράματος. Είναι η ημέρα των Παθών του Ιησού. Αφιερωμένη από την Εκκλησία μας στις τελευταίες ώρες πριν την Σταύρωση, μας υπενθυμίζει τα παρακάτω γεγονότα.
Ο Χριστός, μετά την σύλληψη του στο Όρος των Ελαιών, δικάστηκε και καταδικάστηκε από τους Αρχιερείς…
Η δίκη ήταν βέβαια τυπική αφού η ετυμηγορία είχε αποφασιστεί πριν καν συλληφθεί. Οι Αρχιερείς ήθελαν τον θάνατο Του.
Επειδή όμως δεν είχαν την νόμιμη εξουσία, έπρεπε η καταδικαστική απόφαση να απαγγελθεί από τον Ρωμαίο διοικητή.
Τα χρόνια εκείνα διοικητής στην Ιερουσαλήμ ήταν ο Πιλάτος. Σε αυτόν σύρθηκε ο Ιησούς, ενώ το πλήθος, μετά από παρότρυνση των Αρχιερέων, φωνάζοντας, ζητούσε την Σταύρωση Του.
Υπήρχε το έθιμο, την ημέρα του Εβραϊκού Πάσχα, οι Ρωμαίοι να απελευθερώνουν έναν κατάδικο Εβραίο. Ο Πιλάτος θέλοντας να μην έχει την ευθύνη της σταύρωσης του Χριστού, ζήτησε από το πλήθος να διαλέξει ανάμεσα στον Θεάνθρωπο και στον Βαραβά, ένα στασιαστή και φονιά, ποιος θα ήταν αυτός που θα απελευθερωνόταν. Το πλήθος, δια βοής, επέλεξε να αφεθεί ελεύθερος ο Βαραβάς.
Αμέσως μετά, και με την εντολή πλέον του Πιλάτου, ο Χριστός οδηγείται στην εσωτερική αυλή του Πραιτωρίου (του διοικητηρίου δηλαδή των Ρωμαίων). Εκεί οι στρατιώτες του φορούν μια πορφύρα και ένα αγκάθινο στεφάνι. Χλευαστικά αποκαλώντας τον «Βασιλιά των Ιουδαίων», τον χτυπούν και τον φτύνουν. Η ώρα της Σταύρωσης έχει πλησιάσει.
Φορτωμένος ο Ιησούς με τον Σταυρό στον οποίο θα σταυρωθεί, οδηγείται προς τον λόφο του Γολγοθά. Στο δρόμο δεν αντέχει το βάρος του Σταυρού και πέφτει. Οι Ρωμαίοι επιβάλουν στον Σίμωνα τον Κυρηναίο, που διερχόταν από εκείνο το σημείο, να μεταφέρει αυτός τον Σταυρό του Μαρτυρίου. Τελικά στις 9 η ώρα το πρωί, ο Ιησούς σταυρώνεται. Το μαρτύριο του Χριστού κράτησε έξι ώρες. Στις 3 η ώρα το απόγευμα παρέδωσε το πνεύμα Του, αφού προηγουμένως είχε συγχωρήσει όσους ευθύνονταν για τον θάνατο Του.
Επειδή όμως το Σάββατο απαγορεύονταν οι κηδείες, ο Ιωσήφ από την Αριμαθαία, κρυφός μαθητής του Χριστού, ζήτησε από τον Πιλάτο να πάρει το σώμα Του και να το ενταφιάσει. Η άδεια αυτή του δόθηκε και έτσι τυλίγοντας το σώμα του Χριστού σε ένα σεντόνι, τον ενταφίασε σε ένα μνήμα λαξευμένο σε βράχο. Το άνοιγμα του μνήματος, κλείστηκε με μια μεγάλη πέτρα. Η τελετή της Αποκαθήλωσης, γίνεται στις εκκλησίες μας, το μεσημέρι της μεγάλης Παρασκευής. Ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας τελείται η περιφορά του Επιταφίου. Οι καμπάνες των εκκλησιών χτυπούν πένθιμα όλη την διάρκεια της ημέρας.
Η νηστεία της ημέρας είναι αυστηρότατη και απαγορεύει ακόμα και το λάδι. Πολλοί πιστοί συνηθίζουν να πίνουν την Μεγάλη Παρασκευή λίγο ξύδι, εις ανάμνηση αυτού που έδωσαν στον Ιησού, όταν ζήτησε νερό τις τελευταίες στιγμές της επίγειας ζωής Του.
Το έθιμο απαγορεύει κάθε εργασία την ημέρα αυτή. Σε πολλές περιοχές φτιάχνουν ένα ομοίωμα του Ιούδα, και μετά την περιφορά του Επιταφίου το παραδίδουν στην φωτιά. Τα λουλούδια του επιταφίου, μοιράζονται στους πιστούς, οι οποίοι τα φυλούν μαζί με τις εικόνες στα σπίτια τους. Τέλος, την ημέρα αυτή συνηθίζεται οι πιστοί να επισκέπτονται τους τάφους των νεκρών συγγενών και φίλων.

Σαν σήμερα



Γιορτάζουν: Ναθαναήλ
Επέτειοι: Ημέρα της Γης

Γεγονότα

1500: Ο πορτογάλος εξερευνητής Πέδρο Αδράλες Καμπράλ γίνεται ο πρώτος Ευρωπαίος που φτάνει στη Βραζιλία.
1827: Τραυματίζεται από σφαίρα στο Φάληρο ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, από τις ηγετικές μορφές της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Υπόνοιες για δολοφονική απόπειρα από τους πολιτικούς αντιπάλους του.
1912: Η «Πράβδα», το επίσημο όργανο του ΚΚΣΕ, αρχίζει να εκδίδεται στην Αγία Πετρούπολη.
1915: Χημικά όπλα χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά στο πεδίο της μάχης. Στη Μάχη του Υπρ, κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, γερμανικές δυνάμεις εκτοξεύουν κυλίνδρους με αέρια χλωρίου, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο 5.000 γάλλοι στρατιώτες.
1928: Σφοδρότατος σεισμός σημειώνεται στις 8:15 μ.μ. στην Κορινθία, με αποτέλεσμα 20 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και 3000 σπίτια να καταστραφούν. Στη Νέα Κόρινθο καταρρέει το κτίριο των φυλακών, με αποτέλεσμα πολλοί κρατούμενοι να δραπετεύσουν.
1978: Διοργανώνεται το One Love Peace Concert στην Τζαμάικα, με πρωτοβουλία του Μπομπ Μάρλεϊ, για την καταλλαγή των πολιτικών παθών στη χώρα.
Γεννήσεις
1724: Ιμάνουελ Καντ, γερμανός φιλόσοφος και ιδρυτής του κριτικού ιδεαλισμού. («Η κριτική του καθαρού λόγου») [θαν. 12/2/1804]
1904: Ρόμπερτ Οπενχάιμερ, γερμανικής καταγωγής αμερικανός φυσικός, ο κύριος κατασκευαστής της πρώτης ατομικής βόμβας. [θαν. 18/2/1967]
1922: Τσαρλς Μίνγκους, αμερικανός σολίστας του μπάσου, από τους κορυφαίους τζαζίστες όλων των εποχών. [θαν. 5/1/1979]
Θάνατοι
1833: Ρίτσαρντ Τρέβιθικ, άγγλος μηχανικός, που κατασκεύασε την πρώτη ατμομηχανή το 1803. [γεν. 13/4/1771]
1892: Εντουάρ Λαλό, γάλλος συνθέτης λόγιας μουσικής. [γεν. 27/1/1823]
1894: Κώστας Κρυστάλλης, πεζογράφος και ποιητής. («Ο τραγουδιστής του βουνού και της στάνης») [γεν. 1868]

Μεγάλη Παρασκευή. « Ω γλυκύ μου έαρ…γλυκύτατόν μου τέκνον, που έδυ σου το κάλλος; »

 
Την ημέρα αυτή τελούμε την ανάμνηση των φρικτών και σωτήριων Παθών του Κυρίου Ιησού Χριστού και απ’ αυτό το γεγονός καθιερώθηκε και η νηστεία της Παρασκευής.
Αφού λοιπόν ο Ιησούς παραδόθηκε στους στρατιώτες, τον γυμνώνουν, του φορούν κόκκινη χλαμύδα, του βάζουν ακάνθινο στεφάνι και καλάμι στο χέρι αντί σκήπτρου. Κατόπιν τον προσκυνούν χλευαστικά, τον φτύνουν και τον χτυπούν στο πρόσωπο και το κεφάλι.
Στη συνέχεια, αφού του φόρεσαν και πάλι τα ρούχα του, του δίνουν τον Σταυρό και έρχεται στον τόπο της καταδίκης, τον Γολγοθά. Εκεί, σταυρώνεται ανάμεσα σε δύο ληστές, βλασφημείται απ’ όσους περνούν μπροστά του και οι στρατιώτες τον ποτίζουν χολή και ξύδι.
Μετά από λίγο, ο Κύριος, φώναξε δυνατά: «Τετέλεσται» και έτσι εκπνέει «ο αμνός του Θεού ο αίρων την αμαρτίαν του κόσμου» . Κατά τον θάνατο του κυρίου, τρέμει από φόβο και αυτή η άψυχη κτίση. Έπειτα λογχίζεται από τους στρατιώτες στην πλευρά του και τρέχει αίμα και νερό.

Τέλος, κατά το ηλιοβασίλεμα, έρχεται ο Ιωσήφ ο από Αριμαθαίας και ο Νικόδημος μαζί του, κρυφοί μαθητές του Χριστού, αποκαθηλώνουν από τον Σταυρό το πανάγιο σώμα του διδασκάλου τους, το αρωματίζουν, το τυλίγουν σε καθαρό σεντόνι και το θάβουν σε καινούργιο μνημείο, κυλώντας πάνω στο στόμιό του μεγάλη πέτρα. 

Ωστόσο σήμερα κατά τη διάρκεια της ακολουθίας ψάλλονται σε τρεις στάσεις (μέρη) τα λεγόμενα Εγκώμια, μικρά τροπάρια πολύ αγαπητά στο λαό, αγνώστου ποιητού. Τα πιο γνωστά:
• «Η ζωή εν τάφω…»
• «Άξιον εστί μεγαλύνειν…»
• «Αι γενεαί πάσαι…»
• «Ω γλυκύ μου Έαρ…»
Στη συνέχεια γίνεται η Περιφορά του Επιταφίου, εκτός του ναού και στα όρια της Ενορίας.



Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Με καλό καιρό η έξοδος του Πάσχα


Αρχίζει σήμερα η μεγάλη πασχαλινή έξοδος που αναμένεται να κορυφωθεί τη Μεγάλη Παρασκευή. Αυξημένα είναι τα μέτρα της τροχαίας στα μεγάλα εθνικά οδικά δίκτυα της χώρας, για την ασφαλέστερη μετακίνηση των εκδρομέων.
Ήδη αυξάνεται σταδιακά η κίνηση στα λιμάνια, τα αεροδρόμια και τους σταθμούς των ΚΤΕΛ . Με 8 μποφόρ θα ταξιδέψουν σήμερα όσοι έχουν επιλέξει για τον εορτασμό του Πάσχα νησιωτικούς προορισμούς.
Για την πρόληψη των ατυχημάτων στην άσφαλτο η αστυνομία προχωρά και φέτος σε απαγόρευση της κυκλοφορίας των φορτηγών τόσο κατά την έξοδο όσο και κατά την επιστροφή των εκδρομέων.

Η αριστερά θυμάται την 21η Απριλίου 1967

Τι αναφέρουν τα κόμματα με αφορμή τη σημερινή ημέρα

Η κατάκτηση και υπεράσπιση των δικαιωμάτων του λαού, το σημερινό μήνυμα αντίστασης και η επικαιρότητα των αγώνων για εμβάθυνση της Δημοκρατίας κυριαρχούν στα μηνύματα των κομμάτων της αριστεράς με αφορμή τη συμπλήρωση 44 χρόνων από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967.

«Η στρατιωτική δικτατορία, αξιοποιώντας και χρησιμοποιώντας τον αντικομμουνισμό, επιβλήθηκε το 1967 έχοντας τη στήριξη των μονοπωλίων, που σήμερα ευθύνονται για την κρίση και το χρέος και γιατί το εργατικό λαϊκό κίνημα βρέθηκε απροετοίμαστο» επισημαίνει το ΚΚΕ. Απευθύνει κάλεσμα στο λαό να υπερασπιστεί και να κατακτήσει τα δικαιώματά του, αντιπαλεύοντας τα μονοπώλια και τους μηχανισμούς τους, με στόχο να ανατρέψει την εξουσία.

«Η φετινή επέτειος μας βρίσκει αντιμέτωπους με την κυβερνητική πολιτική που δημιουργεί έναν ολοένα και πιο ασφυκτικό κλοιό στα δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας, αλλά και στην ίδια τη Δημοκρατία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ και τονίζει πως το σημερινό μήνυμα αντίστασης είναι «ενάντια στη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης, ενάντια στο μνημόνιο και τη σημερινή οικοδόμηση της ΕΕ».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η εκτελεστική επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς κάνει λόγο για κρίσιμη καμπή της χώρας που βρίσκεται αντιμέτωπη με το φάσμα της χρεοκοπίας και επισημαίνει ότι ο φόβος για το αύριο έχει δημιουργήσει συνθήκες έντονης απογοήτευσης για τους πολίτες. Στην ανακοίνωση χαρακτηρίζονται «άστοχες και ιστορικά λαθεμένες» οι συγκρίσεις με το 1967 και υπογραμμίζεται ότι είναι επίκαιροι οι αγώνες για εμβάθυνση της Δημοκρατίας, για περισσότερο κοινωνικό κράτος και για διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

Προσλήψεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

 

Ως τις 27 Απριλίου η υποβολή των αιτήσεων 

Την πρόσληψη 40 εποχικών υπαλλήλων δημοσιοποίησε το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Το νέο προσωπικό θα υπογράψει 7μηνη σύμβαση εργασίας που θα ολοκληρωθεί στις 30 Νοεμβρίου.

Ζητούνται 38 ημερήσιοι φύλακες και 2 καθαρίστριες. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων και δικαιολογητικών ολοκληρώνεται στις 27 Απριλίου. 

Οι ενδιαφερόμενοι για τις 38 θέσεις πρέπει να διαθέτουν δίπλωμα ειδικότητας Φύλακα Μουσείων και αρχαιολογικών Χώρων ή αντίστοιχο πτυχίο ΙΕΚ ή Τεχνικού Επαγγελματικού Εκπαιδευτηρίου Α΄, Β΄ κύκλου σπουδών ή Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου ή ΤΕΛ. Επιπλέον, πρέπει να έχουν καλή γνώση Αγγλικής ή Γαλλικής ή Γερμανικής ή Ιταλικής γλώσσας.


Η τελική επιλογή των νέων υπαλλήλων θα γίνει με βάση το κριτήριο της εντοπιότητας. Θα προσμετρηθούν, επίσης, ο χρόνος ανεργίας, ο αριθμός των ανηλίκων τέκνων, ο βαθμός του βασικού τίτλου σπουδών, η εμπειρία και τα μόρια που προκύπτουν από δυο ιδιότητες: πολυτεκνική και τέκνου μονογονεικής οικογένειας.

Μεγάλη Πέμπτη. Ο Μυστικός Δείπνος, η προδοσία του Ιούδα και η σύλληψη του Ιησού


« Τὴ Αγία καὶ Μεγάλη Πέμπτη,
οἱ τὰ πάντα καλῶς διαταξάμενοι θεῖοι Πατέρες,
ἀλληλοδιαδόχως ἔκ τε τῶν θείων Ἀποστόλων, καὶ τῶν ἱερῶν Εὐαγγελίων,
παραδεδώκασιν ἡμῖν τέσσαρά τινα ἑορτάζειν,
τὸν ἱερὸν Νιπτήρα, τὸν μυστικὸν Δεῖπνον
(δηλαδὴ τὴν παράδοσιν τῶν καθ' ἡμᾶς φρικτῶν Μυστηρίων),
τὴν ὑπερφυὰ Προσευχήν, καὶ τὴν Προδοσίαν αὐτήν». 
Στην Ορθόδοξη Εκκλησία η ημέρα είναι αφιερωμένη στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια και τα οποία συνέβησαν σύμφωνα με τις ευαγγελικές αναφορές λίγο πριν τη Σταύρωση:
Ο Μυστικός Δείπνος, δηλαδή το δείπνο του Ιησού Χριστού με τους 12 Αποστόλους, όπως περιγράφεται στα Ευαγγέλια του Ματθαίου (26, 17-30α), του Μάρκου (14, 12-26) και του Λουκά (22, 7-23),
Ο Ιερός Νιπτήρας, δηλαδή το πλύσιμο των ποδιών των 12 Αποστόλων από τον Ιησού Χριστό, όπως περιγράφεται στα Ευαγγέλια του Ματθαίου (23, 6-12), του Λουκά (22, 24-28) και του Ιωάννη (13, 1-20),
Η Υπερφυής Προσευχή, δηλαδή η προσευχή του Ιησού προς τον Πατέρα του μετά τον Μυστικό Δείπνο και λίγο πριν τη σύλληψή του, όπως περιγράφεται στο Ευαγγέλιο του Ιωάννη (17, 1-26), και
Η προδοσία του Ιούδα η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη του Ιησού, όπως περιγράφεται στα Ευαγγέλια του Ματθαίου (26, 47-56), του Μάρκου (14, 43-50), του Λουκά (22, 47-53) και του Ιωάννη (18, 1-11).
Σύμφωνα με τη διευθέτηση των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας, κατά την οποία ο εσπερινός και ο όρθρος της κάθε ημέρας τελούνται αντιστοίχως το πρωί και το βράδυ της προηγούμενης ημέρας, ο Εσπερινός της Μεγάλης Πέμπτης τελείται το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης μαζί με τη Λειτουργία των Προηγιασμένων και ο Όρθρος το εσπέρας της Μεγάλης Τετάρτης, μετά το Ευχέλαιο.
Το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης τελείται ο εσπερινός της Μεγάλης Παρασκευής μαζί με τη Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου. Οι ιερείς κατά την ετοιμασία της Θείας Κοινωνίας εξάγουν δύο "αμνούς" (το μέρος του άρτου το οποίο μεταβάλλεται σε σώμα Χριστού) και διατηρούν τον ένα αφού τον τεμαχίσουν και τον αποξηράνουν, σε ασφαλές σημείο (μέσα στο αρτοφόριο πάνω στην αγία τράπεζα) για έναν ολόκληρο χρόνο για την κοινωνία των πιστών σε έκτακτες περιπτώσεις. Το βράδυ τελείται ο όρθρος της Μεγάλης Παρασκευής, στον οποίο αναπαριστάται το Θείο Δράμα της Σταύρωσης και διαβάζονται τα δώδεκα ευαγγέλια που περιγράφουν τα γεγονότα από τη σύλληψη έως και την ταφή του Χριστού.
Ακόμη σήμερα στις εκκλησίες προβαίνουμε και σε στολισμό του Επιταφίου.






Σαν σήμερα

  






Γεγονότα

753 π.Χ: Ο Ρωμύλος και ο Ρώμος ιδρύουν τη Ρώμη.
1912: Οι Ιταλοί καταλαμβάνουν τη Ρόδο από τους Οθωμανούς.
1941: Τα βουλγαρικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, έπειτα από έγκριση των Γερμανών.
1945: Ο Κόκκινος Στρατός εισέρχεται στα περίχωρα του Βερολίνου.
1963: Ο Γρηγόρης Λαμπράκης ξεκινάει την πρώτη μαραθώνια πορεία ειρήνης, κατά τη διάρκεια της οποίας συλλαμβάνεται και κακοποιείται.
1967: Στρατιωτικό πραξικόπημα στην Ελλάδα, υπό τον συνταγματάρχη Γεώργιο Παπαδόπουλο. Οι πραξικοπηματίες ορίζουν ως πρωθυπουργό τον Αρεοπαγίτη Κωνσταντίνο Κόλλια.
Γεννήσεις
1864: Μαξ (Μαξιμίλιαν) Βέμπερ, γερμανός κοινωνιολόγος, από τους θεμελιωτές της επιστήμης της κοινωνιολογίας. [θαν. 14/6/1920]
1915: Άντονι Κουίν, αμερικανομεξικάνος ηθοποιός. («Ζορμπάς ο Έλληνας») [θαν. 3/6/2001]
1947: Ίγκι Ποπ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Τζέιμς Τζιούελ Όστερμπεργκ τζούνιορ, αμερικανός ρόκερ.
Θάνατοι
1910: Μαρκ Τουέιν, φιλολογικό ψευδώνυμο του Σάμιουελ Λάνγκχορν Κλέμενς, αμερικανός συγγραφέας και χιουμορίστας. («Οι περιπέτειες του Τομ Σόγιερ», «Οι περιπέτειες του Χάκλμπερι Φιν») [γεν. 30/11/1835]
1946: Τζον Μέιναρντ Κέινς, άγγλος οικονομολόγος, που έκανε γνωστή την έννοια του κρατικού παρεμβατισμού στην οικονομία. [γεν. 5/6/1883]
2003: Νίνα Σιμόν, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Γιουνίς Κάθλιν Γουέιμον, αμερικανίδα τραγουδίστρια της τζαζ και της σόουλ. [γεν. 21/2/1933]

Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Δείτε πως είναι σήμερα ο "Ιησούς από την Ναζαρέτ" !


Ο Ρόμπερτ Πάουελ γεννήθηκε στο Σάλφορντ της Βόρειας Αγγλίας κοντά στο Μάντσεστερ την 1η Ιουνίου 1944. Το 1964 μετακόμισε στο Λονδίνο όπου και αφοσιώθηκε στην υποκριτική τέχνη.Αγγλίας κοντά στο Μάντσεστερ.
Κορυφαία στιγμή στην καριέρα του είναι το έτος 1974, όπου τον καλούν στο κάστινγκ για την υπερπαραγωγή «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ" του Φράνκο Τζεφιρέλι. Ο Πάουελ παρουσιάζεται στην επιτροπή διανομής ρόλων, χωρίς πολλές ελπίδες, μιας και ο σκηνοθέτης είχε, όπως λέγεται, στο μυαλό του σαν πιθανούς «Μεσσίες», επώνυμους ηθοποιούς της εποχής όπως τον Αλ Πατσίνο και τον Ντάστιν Χόφμαν.Τελικά, γίνεται ο πασίγνωστος και αγαπημένος «Ιησούς από τη Ναζαρέτ» και από εκεί και έπειτα, κάνει μια προσπάθεια να χρησιμοποιήσει την επωνυμία του στο Χόλιγουντ. Εκεί όμως οι περισσότεροι σκηνοθέτες διστάζουν να δώσουν στον «άνθρωπο που υποδύθηκε τον Ιησού», ρόλους «γήινους», ρόλους «ανθρώπινης αδυναμίας». Είναι παντρεμένος και έχει ένα γιο και μία κόρη. Μεγάλη του αγάπη είναι τα ταξίδια με σκάφος ανά τον κόσμο.

Τι έχει πει ο ίδιος για τον ρόλο του Θεανθρώπου που ενσάρκωσε και ο οποίος φυσικά τον... στιγμάτισε !
 
Όταν κλήθηκα να υποδυθώ τον Ιησού, ήμουν 31 ετών και ομολογώ ότι μέχρι τότε δεν είχα κανένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη θρησκεία και καμία απολύτως γνώμη για τον Χριστό. Τώρα, ύστερα από 9 μήνες γυρισμάτων σε επιβλητικά τοπία του Μαρόκου και της Τυνησίας, μπορώ να πω ότι πραγματικά πιστεύω στον Ιησού, ακόμη και αν δεν πηγαίνω τακτικά στην εκκλησία. 
Στη σκηνή της Σταύρωσης, ήμουν λίγο νευρικός, ίσως και από την εξάντληση που ένιωθα, ύστερα από τη δίαιτα 12 ημερών που είχα επιβάλλει στον εαυτό μου, πριν από το γύρισμα, για να φαίνομαι όσο πιο «ρεαλιστικός» μπορούσα. 
Κάποια στιγμή κοιτάζοντας στον καθρέφτη, αναγνώρισα στο είδωλό μου τον Ιησού. Μου φάνηκε ότι είδα την εικόνα που έχει ο καθένας από εμάς γι΄ Αυτόν, όταν προσπαθούμε να τον φανταστούμε. Την εικόνα που έχω συγκρατήσει από παιδί. 
Πραγματικά ελπίζω στο μνημόσυνό μου, να με θυμούνται και να με αποκαλούν όλοι ως «τον άνθρωπο που υποδύθηκε τον Ιησού».

Αυτόνομο τουρκικό Πανεπιστήμιο στη Θράκη ζητούν οι Τούρκοι

Συνεχίζουν τα περίεργα παιχνίδια στη Θράκη οι Τούρκοι. Η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στο κλείσιμο της Ειδικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης (ΕΠΑΘ), από την οποία αποφοιτούν οι εκπαιδευτικοί των μειονοτικών σχολείων, όπως φαίνεται να ανοίγει την όρεξη στα φερέφωνα της Τουρκίας να αρχίσουν να ψελλίζουν την ανάγκη δημιουργίας δικού τους πανεπιστημίου στην περιοχή της Θράκης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Δημοκρατία», ήδη άνθρωποι της Άγκυρας αναζητούν χώρο στην Κομοτηνή για την ίδρυση τουρκικού πανεπιστημίου. «Είναι θέμα λίγου χρόνου να τεθεί και επίσημα το ζήτημα στην κυβέρνηση, με αίτηση των τουρκοφρόνων της Θράκης» τόνισε στην εφημερίδα παράγοντας της περιοχής.


Ο ίδιος παράγοντας, για να γίνει καλύτερα κατανοητό το θέμα, παρέπεμψε στα αποσπάσματα της ομιλίας του κυβερνητικού βουλευτή Ροδόπης Αχμέτ Χατζηοσμάν στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, τα οποία δημοσίευσε η εφημερίδα «Χρόνος» της Κομοτηνής.


Υπεύθυνη για πολλά αρνητικά στον χώρο της μειονοτικής εκπαίδευσης ήταν η ΕΠΑΘ, σύμφωνα με τον κ. Χατζηοσμάν. Την πεποίθησή του αυτή την εξέφρασε κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην Επιτροπή, αν και δεν συμμετέχει ο ίδιος ως μέλος της. Ζήτησε, ωστόσο, να μιλήσει εξηγώντας ότι ο λόγος που παρέστη στην Επιτροπή αφορά μια διάταξη του νομοσχεδίου και συγκεκριμένα την παράγραφο 9 του άρθρου 59 για την κατάργηση του ΕΠΑΘ.


Ο κ. Χατζηοσμάν μίλησε για «μία διάταξη με μέγιστη σπουδαιότητα για εμάς, τα μέλη της μειονότητας στη Θράκη. Εμείς στη Θράκη είμαστε πεπεισμένοι ότι η ΕΠΑΘ ευθυνόταν για πολλά αρνητικά στον χώρο της μειονοτικής εκπαίδευσης, όπως το ιδιαίτερα χαμηλό μορφωτικό επίπεδο του μειονοτικού πληθυσμού.

Μεγάλη Τετάρτη. "τῆς ἀλειψάσης τὸν Κύριον μύρω Πόρνης γυναικός.."

« Τὴ Αγία καὶ Μεγάλη Τετάρτη,
τῆς ἀλειψάσης τὸν Κύριον μύρω Πόρνης γυναικός,
μνείαν ποιεῖσθαι οἱ θειότατοι Πατέρες ἐθέσπισαν,
ὅτι πρὸ τοῦ σωτηρίου Πάθους μικρὸν τοῦτο γέγονε».
Οι γυναίκες που άλειψαν με μύρο τον Κύριο ήταν δύο. Η μεν μία τον άλειψε πολύ καιρό πριν το Πάθος του και ήταν πόρνη, η δε άλλη λίγες μέρες πριν και ήταν φρόνιμη και ενάρετη. Αυτού του ευλαβικού έργου τη μνήμη επιτελεί η Εκκλησία, αναφέροντας συγχρόνως και την προδοσία του Ιούδα.
Το πολύτιμο εκείνο μύρο, που η γυναίκα εκείνη άλειψε το κεφάλι και τα πόδια του Ιησού, και στη συνέχεια το σκούπισε με τις τρίχες της κεφαλής της, εκτιμήθηκε 300 δηνάρια. Απ’ τους Μαθητές, ο φιλάργυρος Ιούδας δήθεν σκανδαλίζεται, για την απώλεια τέτοιου μύρου.
Ο Ιησούς του κάνει παρατήρηση να μην ενοχλεί την γυναίκα. Τότε ο Ιούδας πηγαίνει στους αρχιερείς, που ήταν συγκεντρωμένοι στην αυλή του Καϊάφα και έκαναν ήδη συμβούλιο προκειμένου να θανατώσουν τον Ιησού. Και συμφωνεί μαζί τους την προδοσία του διδασκάλου για 30 αργύρια και από τότε ζητούσε ευκαιρία να τον προδώσει.
Να σημειώσουμε εδώ ότι, από το γεγονός αυτό της προδοσίας καθιερώθηκε και η νηστεία της Τετάρτης, ακόμα από τα αποστολικά χρόνια.
Οι συνοδοιπόροι του πάθους του Χριστού μας πιστοί καλούμαστε αυτή την ιερή ημέρα να τιμήσουμε την έμπρακτη και ειλικρινή μετάνοια της πρώην πόρνης γυναικός, η οποία έγινε συνώνυμη με την συντριβή και την αλλαγή ζωής.
Ο Χριστός, εγκαινίασε μια νέα αντίληψη για τον αμαρτωλό άνθρωπο, εντελώς διάφορη από εκείνη της ιουδαϊκής κοινωνίας. Δεν είναι ο αμαρτωλός άνθρωπος μιασμένος από τη φύση του, αλλά ένας πνευματικά ασθενής, ο οποίος χρειάζεται βοήθεια. Έθεσε ως αντίδοτο της πνευματικής ασθένειας τη μετάνοια, η οποία είναι ο ισχυρότατος εκείνος μοχλός, ο οποίος γκρεμίζει το οικοδόμημα της αμαρτίας και αναγεννά τον άνθρωπο. Δια του Κυρίου μας Ιησού Χριστού παρήλθε ανεπιστρεπτί το καθεστώς του νόμου και της μισθαποδοσίας, και ανέτειλε η εποχή της χάρητος και του ελέους.
Η αφιέρωση της ημέρας αυτής στην μακάρια πρώην πόρνη γυναίκα έγινε σκόπιμα από τους Αγίους Πατέρες. Η μορφή της προβάλλει ως φωτεινό ορόσημο καταμεσής στην οδοιπορία προς το Θείο Πάθος για να δείξει και σε μας πως αν δεν συντριβούμε, σαν και εκείνη, και δεν δείξουμε έμπρακτη μετάνοια δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε το Χριστό στο Πάθος και την Ανάσταση.
Η Αγία μας Εκκλησία θέσπισε τη μετάνοια ως ύψιστη δωρεά η οποία ανανεώνει την ουρανοδρόμο πορεία μας προς το Χριστό και την τελείωσή μας. Καλός χριστιανός δεν είναι εκείνος, ο οποίος γεμάτο κομπασμό και εγωιστική αυτάρκεια, ισχυρίζεται ότι έφτασε σε επίπεδο αγιότητας και δεν χρειάζεται πια άλλο αγώνα, αλλά ο διατελών σε διαρκή μετάνοια.

Σαν σήμερα


Γεγονότα

1453: Ο έλληνας πλοίαρχος Φλαντανελλάς, διασπώντας τον οθωμανικό αποκλεισμό, εισέρχεται στον Κεράτιο κόλπο και καταφέρνει και εφοδιάζει την πολιορκούμενη Κωνσταντινούπολη.
1862: Η πρώτη δοκιμή παστερίωσης φρέσκου γάλακτος ολοκληρώνεται από τους γάλλους επιστήμονες Λουί Παστέρ και Κλοντ Μπερνάρ.
1914: Η σφαγή του Λάντλοου. Η Εθνική Φρουρά της Πολιτείας του Κολοράντο ανοίγει πυρ κατά απεργών ανθρακωρύχων στην πόλη Λάντλοου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 16 άνθρωποι, ανάμεσά τους και ο ελληνικής καταγωγής συνδικαλιστής Λούης Τίκας.
1918: Ο θρύλος της αεροπορίας, ο γερμανός Μάνφρεντ φον Ριχτχόφεν21 Απριλίου) θα βρει το θάνατο σε μια ακόμη αερομαχία. -επονομαζόμενος και «Κόκκινος Βαρόνος»- καταρρίπτει το 79ο και 80ο αεροπλάνο, κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Την επόμενη μέρα (
1925: Εγκαινιάζεται ο ιππόδρομος του Φαληρικού Δέλτα και ξεκινά το στοίχημα στις ιπποδρομιακές κούρσες.
1999: 13 μαθητές σκοτώνονται στο Λύκειο Κόλουμπαϊν των ΗΠΑ, όταν δύο συμμαθητές τους ανοίγουν πυρ με αυτόματα και χειροβομβίδες.
Γεννήσεις
570: Μωάμεθ, προφήτης των Μουσουλμάνων. [θαν. 8/6/632]
1921: Τάσος Λειβαδίτης, ποιητής. [θαν. 30/10/1988]
1923: Τίτο Πουέντε, πορτορικάνος μουσικός της λάτιν-τζαζ. [θαν. 31/5/2000]
Θάνατοι
1912: Μπραμ Στόκερ, βρετανός συγγραφέας. («Ο Δράκουλας») [γεν. 8/11//1847]
1959: Μανώλης Τριανταφυλλίδης, γλωσσολόγος, γνωστός από τη Γραμματική της Δημοτικής Γλώσσας. [γεν. 1883]
1999: Νίκος Ρίζος, ηθοποιός. [γεν. 1924]

Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Τοπικές βροχές και καταιγίδες σήμερα


Βροχές κατά τόπους, κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά και τα νησιά του Αιγαίου, βόρειοι άνεμοι μέχρι 7 μποφόρ στο Αιγαίο και μικρή άνοδος της θερμοκρασίας τα χαρακτηριστικά του καιρού. 
Στη δυτική Μακεδονία προβλέπονται νεφώσεις που το μεσημέρι θα αυξηθούν κυρίως στα ορεινά. Στα υπόλοιπα νεφώσεις με τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 17 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο αναμένονται λίγες νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν πρόσκαιροι όμβροι κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στη Ήπειρο θα είναι όμως 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.  Στην ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές. Στην ανατολική Πελοπόννησο θα αναπτυχθούν λίγες νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αυξηθούν και θα σημειωθούν πρόσκαιροι όμβροι κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 17 βαθμούς Κελσίου.
Στις Κυκλάδες και την Κρήτη αναμένονται νεφώσεις με παροδικές βροχές. Πιθανότητα για πρόσκαιρες καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ με μικρή εξασθένηση το απόγευμα. Από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία.
Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές. Πιθανότητα μέχρι το μεσημέρι για πρόσκαιρη καταιγίδα. Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ θα πνέουν οι άνεμοι, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 18 βαθμούς.
Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με λίγες τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια του νομού 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις με λίγες τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 3 με 4 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Συνελήφθη 27χρονος Ρουμάνος για παιδική πορνογραφία στη Θεσσαλονίκη


Στη σύλληψη ενός 27χρονου από τη Ρουμανία προχώρησε το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στη Θεσσαλονίκη γιατί σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του στην Καλαμαριά βρέθηκαν μέσα στον υπολογιστή του 11 αρχεία βίντεο με παιδική πορνογραφία.
Το υλικό κατασχέθηκε και ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

1.002 νέες θέσεις εποχικού και ωρομίσθιου προσωπικού


Σε προσλήψεις 1.002 ατόμων διαφόρων ειδικοτήτων και κατηγοριών εκπαίδευσης προχωρούν φορείς του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Από το σύνολο των θέσεων που θα καλυφθούν οι 904 αφορούν εποχικό προσωπικό με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου σε φορείς του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, δήμους, τη ΔΕΗ και άλλους φορείς. Οι υπόλοιπες 98 θέσεις αφορούν ωρομίσθιο διδακτικό προσωπικό στη Σχολή Αστυφυλάκων Κομοτηνής.
Ειδικότερα, το ΑΣΕΠ ενέκρινε από τις 11 έως τις 15 Απριλίου 23 προκηρύξεις, με τις οποίες θα καλυφθούν: 219 θέσεις σε δήμους, 58 θέσεις σε δημοτικές επιχειρήσεις και οργανισμούς ΟΤΑ, 23 θέσεις στη ΔΕΗ και 604 θέσεις σε φορείς του υπουργείου Πολιτισμού. Η κατανομή των θέσεων έχει ως εξής:
- Στους δήμους: 11 θέσεις στο δήμο Παγγαίου, 10 θέσεις στο δήμο Κέας, 14 θέσεις στο δήμο Μήλου, 29 θέσεις στο δήμο Αίγινας, 54 θέσεις στο δήμο Ωρωπού, 38 θέσεις στο δήμο Χερσονήσου και 63 θέσεις στο δήμο Κω.
- Σε δημοτικές επιχειρήσεις: 56 θέσεις στο Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Βόρειας Πεδιάδας ΑΕ ΟΤΑ, μία θέση στη Διαδημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση δήμου Κουκουλώνα και μία θέση στην Κοινωφελή Επιχείρηση του δήμου Καζαντζάκη.
- Στη ΔΕΗ: 22 θέσεις στην ευρύτερη περιοχή της Ρόδου και μία θέση στα Ιωάννινα.
- Στο υπουργείο Πολιτισμού: α) 13 θέσεις στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, β) 15 θέσεις στην 5η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων για το Μυστρά και την Αερόπολη Λακωνίας, γ) 69 θέσεις στην ΚΒ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων για την Ακρόπολη της Λίνδου, την Ακρόπολη της Φιλερήμου, την Αρχαία Κάμιρο, την Κω, το Μουσείο της Αστυπάλαιας, το Μουσείο της Καλύμνου, το Μουσείο της Καρπάθου, το Μουσείο της Κάσου, το Μουσείο της Λέρου, το Μουσείο της Νισύρου, τη Ρόδο, την Κάλυμνο, το Ασκληπιείο Κω και το Μουσείο της Ρόδου, δ) 35 θέσεις στην 4η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων για την Αστυπάλαια, την Κάλυμνο, το Καστελόριζο, την Κω, την Πάτμο και τη Ρόδο, ε) 50 θέσεις στην ΚΓ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων για τη Γόρτυνα, την Κνωσό, τη Φαιστό, τις Αχαρνές, το Γάζι, τη Σύμη και την Τύλισσο, στ) 127 θέσεις στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα, ζ) 93 θέσεις στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων για τη Θεσσαλονίκη, τη Βεργίνα, το Δίον Πιερίας, τους Δελφούς, τη Δήλο, την Επίδαυρο, τα Ιωάννινα, την Κέρκυρα, την Κνωσό, τις Μυκήνες, την Ολυμπία, την Πάτρα, τη Ρόδο, τα Χανιά και την Αθήνα, η) 155 θέσεις στην Α' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, θ) 16 θέσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και ι) 31 θέσεις στην Ι' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων για τους Δελφούς.
Οι ενδιαφερόμενοι για τις παραπάνω θέσεις μπορούν να ανατρέξουν στην ιστοσελίδα το ΑΣΕΠ (www.asep.gr), όπου αναφέρεται αναλυτικά η κατανομή των θέσεων ανά ειδικότητα και δίνονται τα τηλέφωνα επικοινωνίας των φορέων.

Σχολή Αστυφυλάκων Κομοτηνής
Η Σχολή Αστυφυλάκων - Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Φρουρών και Συνοριακών Φυλάκων Κομοτηνής θα καλύψει 98 θέσεις διδακτικού προσωπικού με ωριαία αποζημίωση. Από το σύνολο των θέσεων που θα καλυφθούν, οι 24 αφορούν τακτικό διδακτικό προσωπικό, οι 62 αναπληρωματικό και οι 12 βοηθητικό. Η σχετική προκήρυξη με την κατανομή των θέσεων ανά μάθημα και τα απαιτούμενα προσόντα και τα δικαιολογητικά δημοσιεύτηκε στο δίκτυο «Διαύγεια» με ημερομηνία 13 Απριλίου. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει στις 21 Απριλίου.

Πηγή: agelioforos.gr

Το χάρτη της Θεσσαλονίκης αλλάζει το μετρό


Το μετρό το 2015 θα εξυπηρετεί καθημερινά διακόσιους πενήντα χιλιάδες επιβάτες , από την πρώτη κιόλας μέρα λειτουργίας του, ενώ κατ' έτος υπολογίζεται ότι με το υπόγειο μέσο σε σταθερή τροχιά της Θεσσαλονίκης θα μετακινούνται 75 εκατ. επιβάτες.
Τα οφέλη από τη λειτουργία του μετρό θα είναι τεράστια για τους Θεσσαλονικείς. Φτάνει να σκεφτεί κάποιος ότι λόγω της λειτουργίας του θα εκλύονται καθημερινά στην ατμόσφαιρα 115 λιγότεροι τόνοι διοξειδίου του άνθρακα, ενώ σημαντική θα είναι η διαφορά στη σπατάλη χρόνου στους μποτιλιαρισμένους δρόμους της πόλης. Ετσι, υπολογίζεται ότι θα εξοικονομηθούν ετησίως 25 εκατ. ώρες, που σήμερα ξοδεύονται για τις ανάγκες μετακίνησης με όλα τα μέσα (λεωφορεία, ταξί, ΙΧ).
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν χτες από το διευθυντή έργων μετρό Θεσσαλονίκης, Γιώργο Κωνσταντινίδη, κατά τη διάρκεια υπογραφής μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, της «Αττικό Μετρό ΑΕ» και 23 φορέων της Θεσσαλονίκης, σχετικά με τα έργα κατασκευής του μετρό. Το συγκεκριμένο μνημόνιο, ωστόσο, αρνήθηκε να υπογράψει ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος ζήτησε να υιοθετηθούν περισσότερες δεσμεύσεις, κυρίως σε ό,τι αφορά τα χρονοδιαγράμματα του έργου.
Ο αρμόδιος υφυπουργός Υποδομών, Γιάννης Μαγκριώτης, σημείωσε ότι οι φορείς αγκαλιάζουν το μετρό, ένα έργο το οποίο θα συμβάλει καθοριστικά στο να καταστεί η Θεσσαλονίκη λειτουργική και ανθρώπινη. Ο ίδιος επισήμανε ότι έχουν δημιουργηθεί τρεις ομάδες εργασίας για τη συστηματική προώθηση συγκεκριμένων θεμάτων, με το δήμο Θεσσαλονίκης, με φορείς των παραγωγικών τάξεων και εκπροσώπους των εργαζομένων, καθώς και με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Σαν σήμερα


  
Γεγονότα


1882: Τίθεται σε λειτουργία η σιδηροδρομική γραμμή Πελοποννήσου, δημιούργημα του Χαρίλαου Τρικούπη.
1961: Αποτυγχάνει η αμερικανικής εμπνεύσεως «Επιχείρηση του Κόλπου των Χοίρων», που ως σκοπό είχε την ανατροπή του Φιντέλ Κάστρο.
1906: Τελετή λήξης της Μεσολυμπιάδας στην Αθήνα.
1980: 25ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision στην Ολλανδία. Νικητής αναδεικνύεται για λογαριασμό της Ιρλανδίας ο Τζόνι Λόγκαν, με τη σύνθεση «What's another year». Η χώρα μας συμμετέχει με το τραγούδι των Νακασιάν/Σοφού «Ωτοστόπ», το οποίο ερμηνεύει η Άννα Βίσση και καταλαμβάνει τη 13η θέση.
1987: Η οικογένεια Σίμσον κάνει την πρώτη εμφάνισή της στη μικρή οθόνη, ως ένθετο στο εβδομαδιαίο βαριετέ «The Tracey Ullman Show» του δικτύου Fox.
2005: Ο 78χρονος γερμανός καρδινάλιος Γιόζεφ Ράτσινγκερ εκλέγεται νέος πάπας, με το όνομα Βενέδικτος 16ος, διαδεχόμενος τον αποθανόντα Ιωάννη Παύλο ΙΙ.
Γεννήσεις
1877: Όλε Εβινρούντε, νορβηγός μηχανικός, που επινόησε και κατασκεύασε την εξωλέμβιο μηχανή. [θαν. 12/7/1934]
1903: Έλιοτ Νες, πράκτορας του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών. Η προσωπικότητά του ενέπνευσε τους δημιουργούς της τηλεοπτικής σειράς «Οι Αδιάφθοροι», που πέρασε στη συνέχεια και στη μεγάλη οθόνη. [θαν. 16/5/1957]
1987: Μαρία Σαράποβα, ρωσίδα καλλονή του τένις.
Θάνατοι
1882: Τσαρλς Ντάργουιν, γνωστός στην Ελλάδα ως Κάρολος Δαρβίνος, βρετανός φυσιοδίφης, «πατέρας» της θεωρίας περί της εξέλιξης των ειδών και της φυσικής επιλογής. [γεν. 12/2/1809]
1906: Πιερ Κιουρί, γάλλος φυσικός. Τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ το 1903. [γεν. 15/5/1859]
1998: Οκτάβιο Παζ, μεξικανός διπλωμάτης και συγγραφέας. Τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1990. [γεν. 31/3/1914]

Μεγάλη Τρίτη. "Κύριε οι εν πολλαίς αμαρτίες περιπεσούσα γυνή.. "


Ένα από τα πιο γνωστά τροπάρια της Μεγάλης Εβδομάδας ακούγεται απόψε στις Εκκλησίες: το τροπάριο της Κασσιανής, που δεσπόζει στην ακολουθία της Μεγάλης Τρίτης. Σήμερα, γινόμαστε κοινωνοί δύο παραβολών του Κυρίου, των μωρών παρθένων και των ταλάντων.
Ένα από τα πιο γνωστά τροπάρια της Μεγάλης Εβδομάδας ακούγεται απόψε στις Εκκλησίες: το τροπάριο της Κασσιανής, που δεσπόζει στην ακολουθία της Μεγάλης Τρίτης. Σήμερα, γινόμαστε κοινωνοί δύο παραβολών του Κυρίου, των μωρών παρθένων και των ταλάντων.

«Κύριε η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα γυνή... μυροφόρου αναλαβούσα τάξιν, οδυρομένη μύρα σοι προ του ενταφιασμού κομίζει», λέει το τροπάριο και μιλά για την αμαρτωλή που αλείφει με μύρο τα πόδια του Ιησού και τα σκουπίζει με τα δάκρυα και τα μαλλιά της, δείχνοντας έτσι την έμπρακτη μετάνοιά της.

Το τροπάριο της Κασσιανής θεωρείται ένα από τα ωραιότερα της Μεγάλης Εβδομάδας αλλά και της εκκλησιαστικής υμνογραφίας. Όπως λέει και το όνομα του, υμνογράφος του τροπαρίου αυτού είναι η Κασσιανή, μια μοναχή της Βυζαντινής εποχής, προικισμένη με το χάρισμα να γράφει εκπληκτικούς στίχους.

Η Μεγάλη Τρίτη γίνεται αφορμή για να θυμηθούμε την παραβολή των μωρών παρθένων. Σύμφωνα με αυτή, δέκα παρθένες βγήκαν να υποδεχθούν τον Νυμφίο κάποιο βράδυ κρατώντας λυχνάρια. Όμως, μόνο οι πέντε είχαν φροντίσει να πάρουν και επιπλέον λάδι. Ο Νυμφίος άργησε να έρθει και οι δέκα παρθένες κοιμήθηκαν. Αργά την νύχτα, μια φωνή ακούστηκε να λέει: «ιδού ο Νυμφίος έρχεται εν τω μέσω της νυκτός». Τότε αυτές ξύπνησαν και έτρεξαν για να προϋπαντήσουν τον Νυμφίο. Στα λυχνάρια όμως το λάδι είχε καεί. Οι πέντε γνωστικές παρθένες έβαλαν το επιπλέον λάδι και πήγαν να Τον συναντήσουν. Οι υπόλοιπες πέντε, οι Μωρές, έχασαν την ευκαιρία. Κατά την παραβολή,  όποιος φροντίσει από πριν για την ψυχή του θα εισέλθει στο Βασίλειο του Νυμφίου.

Η δεύτερη παραβολή της ημέρας είναι εκείνη των ταλάντων. Όπως λέει, κάποτε ένας άρχοντας θα πήγαινε ένα μακρινό ταξίδι. Πριν φύγει κάλεσε τους τρεις υπηρέτες του και τους έδωσε μερικά τάλαντα (χρήματα). Στον πρώτο έδωσε πέντε, στον δεύτερο δύο και στον τρίτο ένα. Όταν γύρισε από το ταξίδι κάλεσε τους υπηρέτες και ζήτησε να του πουν τι είχαν κάνει με τα χρήματα. Ο πρώτος και ο δεύτερος, μετά από σκληρή εργασία, είχαν καταφέρει να διπλασιάσουν το αρχικό ποσό και επέστρεψαν τα τάλαντα, ενώ ο τρίτος δεν εργάστηκε καθόλου και κατηγόρησε τον κύριό του ότι του έδωσε λιγότερα τάλαντα. Τότε, ο άρχοντας πήρε αυτό το τάλαντο και το έδωσε στον πρώτο μαζί με τα άλλα δέκα. Με την παραβολή αυτή, ο Ιησούς δίδαξε ότι οι άνθρωποι πρέπει να καλλιεργούν τα χαρίσματα που τους δίνει ο Θεός, όχι μόνο για το δικό τους καλό, αλλά και για το καλό του συνόλου.

Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Οι επιστήμονες ζητούν σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης των αλλαγών του κλίματος

Ένα καλύτερο δίκτυο παρακολούθησης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου είναι αναγκαίο για την προειδοποίηση σημαντικών αλλαγών στο κλίμα, αλλά και για να υποχρεώνει σε ειλικρινή μείωση τους τις κυβερνήσεις που στο πλαίσιο διεθνών συμφωνιών έχουν αναλάβει τέτοιες δεσμεύσεις.

Αυτά υποστηρίζουν επιστήμονες, οι εκθέσεις των οποίων δημοσιεύτηκαν σήμερα σε ειδική έκδοση της Βασιλικής Εταιρείας, της βρετανικής Ακαδημίας Επιστημών. Οι Βρετανοί επιστήμονες ανησυχούν για το ενδεχόμενο η υπερθέρμανση να τροφοδοτεί την υπερθέρμανση. Καθώς το αενάως παγωμένο έδαφος στον αρκτικό κύκλο λειώνει, το φυτικό υλικό που αποκαλύπτεται σαπίζει και εκλύει μεθάνιο, ένα αέριο του θερμοκηπίου που ενδέχεται να επιταχύνει την υπερθέρμανση.

Οργισμένος ο Παναγιώτης Ψωμιάδης σε σημερινή πρωινή εκπομπή


Την τιμωρία του περιμένει ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης ο οποίος με κάθε τρόπο φώναζε στην πρωινή εκπομπή του Alter ότι ό,τι και αν γίνεται "κανείς δεν μπορεί να με φιμώσει".


"Περιμένω να τιμωρηθώ. Εγώ δεν φοράω στρινγκάκια. Δεν είμαι φραπεδόμαγκας...

Να τιμωρηθώ αφού εγώ είμαι ο ένοχος όλων των σκανδάλων της Ελλάδας και από εμένα ξεκινάει η κάθαρση. Και αν τιμωρηθώ τι έχω να χάσω; Εγώ επιχειρηματίας είμαι».

Στην ερώτηση του Γιώργου Αυτιά σχετικά με το ποιος φοράει στρινγκάκια ο περιφερειάρχης Μακεδονίας απάντησε: «Ψάξτε να βρείτε μέσα σε διαφόρους χώρους».

«Εγώ δεν ανήκω σε καμία παράταξη ιδεολογικά. Χρωστάω στο λαό της ΝΔ. Εγώ έχω τελειώσει από τα κόμματα. Τι είδα εγώ από τα κόμματα; 30 χρόνια με πολεμάνε και μέσα από την ίδια μου την παράταξη. Κανείς δεν με φιμώνει. Θα συνεχίσω να μιλάω» λέει οργισμένος ο κ. Ψωμιάδης.

Γλέντι για την κατάκτηση του 38ου πρωταθλήματος για τον Ολυμπιακό



Για τα καλά το γλέντησαν χθές βράδυ παίχτες και φίλοι της ομάδας του Ολυμπιακού σε νυχτερινό κέντρο όπου εμφανίζονται ο Βασίλης Καρράς και η Έλλη Κοκκίνου ! Πολλοί ήταν και οι διάσημοι προσκεκλημλένοι
Τα συνθήματα των φίλων του Ολυμπιακού που πανηγύρισαν με την καρδιά τους την επιτυχία της ομάδας τους ήταν αιτία να διακοπεί το πρόγραμμα αρκετές φορές.
Το παρών έδωσαν ο Αντώνης Νικοπολίδης μαζί με την σύζυγό του, δε μπορούσε να απουσιάζει βέβαια ο πρόεδρος της ομάδας Ευάγγελος Μαρινάκης, όπου κατευθύνθηκε προς το κέντρο μαζί με την παρέα του, καθώς επίσης και ο γνωστός μάνατζερ και δημοτικός σύμβουλος Αθηνών Ηλίας Ψινάκης.
Το τρόπαιο του πρωταθλήματος δεν έπαψαν να το 'σηκώνουν' και εντός του μαγαζιού και να αποθεώνουν την ομάδα τους με συνθήματα και χειροκροτήματα.

Μεγάλη Δευτέρα .Ακολουθία Νυμφίου. "Ερχόμενος ο Κύριος προς το Εκούσιον πάθος"


Η Μεγάλη Δευτέρα είναι αφιερωμένη σε δύο γεγονότα:

α) Στη μνήμη του Ιωσήφ του 11ου γιού του Πατριάρχη Ιακώβ, του ονομαζόμενου Παγκάλου, δηλαδή του ωραίου στο σώμα και τη ψυχή. Ο Ιωσήφ προεικονίζει με την περιπέτειά του (που πουλήθηκε σκλάβος στην Αίγυπτο) τον ίδιο τον Χριστό και το πάθος Του.
β) Στο περιστατικό της άκαρπης συκιάς που καταράστηκε και ξέρανε ο Χριστός  μ'ενα του λόγο (Ματθ. 21, 18-22):
Συμβολίζει την Συναγωγή των Εβραίων και γενικά την ζωή του Ισραηλιτικού λαού που ήταν άκαρποι από καλά έργα.
Το βράδυ στις Εκκλησίες ψάλλεται ο όρθρος της Μεγάλης Τρίτης, όπου στην υμνολογία κυριαρχεί η Παραβολή των 10 παρθένων.
• «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται...»
• «Τον νυμφώνα σου βλέπω...»
Οι δύο αυτοί ύμνοι χαρακτηρίζουν την ημέρα.
Η Βασιλεία των Ουρανών ομοιάζει με την παραβολή των 10 Παρθένων. Η ιστορία τους εν τάχει: Πέντε φρόνιμες και πέντε μωρές παρθένοι περιμένουν το Νυμφίο (γαμπρό) να έλθει να παραλάβει τη νύφη. Οι φρόνιμοι παίρνουν μαζί με τα αναμμένα λυχνάρια τους και λάδι, όχι όμως και οι μωρές. Ο νυμφίος, όμως, αργεί, οι παρθένες νυστάζουν και κοιμούνται. Όταν ακούγεται η φωνή «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται», οι μωρές παρθένες ψάχνουν να βρουν λάδι για να ανάψουν τα σβησμένα λυχνάρια τους, αργοπορούν και μένουν έξω από το γάμο, δηλαδή «εκτός νυμφώνος».

Σαν σήμερα



Επέτειοι: Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς
 




Γεγονότα
1506: Τίθεται ο θεμέλιος λίθος της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη.
1902: Η Δανία είναι η πρώτη χώρα που χρησιμοποιεί τα δακτυλικά αποτυπώματα ως αποδεικτικό μέσο.
1906: Καταστρεπτικός σεισμός, μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, πλήττει το Σαν Φρανσίσκο. Οι νεκροί υπολογίζονται από 3000 και οι άστεγοι σε 300.000.
1932: Η Ελλάδα κηρύσσει χρεοστάσιο. Ύστατη προσπάθεια από την κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου για τη διάσωση της δραχμής.
1951: Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και οι τρεις χώρες της BENELUX (Βέλγιο, Ολλανδία και Λουξεμβούργο) υπογράφουν στο Παρίσι την ιδρυτική πράξη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ), που αποτέλεσε προπομπό της ΕΟΚ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
1956: Η κερκυραία Μαρία Δεσύλλα είναι η πρώτη γυναίκα που εκλέγεται δήμαρχος.
Γεννησεις
1480: Λουκρητία Βοργία, νόθα κόρη του πάπα Αλέξανδρου VI. [θαν. 24/6/1519]
1917: Φρειδερίκη, βασίλισσα της Ελλάδας. [θαν. 12/2/1981]
1927: Σάμουελ Χάντινγκτον, αμερικανός πολιτικός επιστήμονας. («Η σύγκρουση των πολιτισμών και ο ανασχηματισμός της παγκόσμιας τάξης»)
Θανατοι
1935: Πανάιτ Ιστράτι (Παναγής Βαλσάμης το πραγματικό του όνομα), ο επονομαζόμενος και Γκόργκι των Βαλκανίων, ελληνικής καταγωγής ρουμάνος συγγραφέας. («Κυρά Κυραλίνα») [γεν. 10/8/1884]
1941: Αλέξανδρος Κορυζής, πρωθυπουργός. Αυτοκτόνησε υπό το βάρος της διαγραφόμενης γερμανικής εισβολής στην Ελλάδα. [γεν. 1885]
1955: Άλμπερτ Αϊνστάιν, γερμανός φυσικός, «πατέρας» της θεωρίας της σχετικότητας, για την οποία βραβεύτηκε με Νόμπελ το 1921. [γεν. 14/3/1879]