Και οι 17 είναι Ελληνικές.
Δεν είμαι από εκείνους που θα τσακωθούν στην Βαρβάκειο για να πάρουν
οπωσδήποτε ελληνικό κατσίκι το Πάσχα. Ούτε μετέχω σε καμία οργάνωση που
μάχεται υπέρ των ελληνικών προϊόντων. Αλλά στην περίπτωση της μπύρας
έχουν γίνει τόσο καλές προσπάθειες στην ελληνική αγορά που αξίζει να
ρίξεις μια ματιά στις παρακάτω μπύρες.
Τις πιο πολλές δεν θα τις έχεις ακούσει καν. Και δεν μιλάω
για τις πρώτες 4-5 που αναφέρω και προέρχονται από τις μεγάλες...
ζυθοποιίες της χώρας. Υπάρχουν μπύρες που παράγονται σε πολύ μικρές ζυθοποιίες και πολύ δύσκολα μπορούν να φτάσουν στο ψυγείο ή το ποτήρι σου.
ζυθοποιίες της χώρας. Υπάρχουν μπύρες που παράγονται σε πολύ μικρές ζυθοποιίες και πολύ δύσκολα μπορούν να φτάσουν στο ψυγείο ή το ποτήρι σου.
Αν όμως είσαι λάτρης της μπύρας και έχεις κάνει μια καλή
βόλτα σε μπιραρίας της πόλης σου, είναι σίγουρο ότι όλο και κάπου θα τις
πετύχεις.
Mythos
Από τις κλασικές πλέον επιλογές, μια Ξανθιά Lager που έγινε γνωστή μέσα
από πολύ επιτυχημένες διαφημιστικές ενέργειες για να μπει στην κλασική
λίστα του Έλληνα με τις μπύρες που προτιμά.
Παραγωγή: Mythos Brewery
ΒΙΟΣ 5
Είναι ένα Quality Lager που παράγεται από 5 δημητριακά. Η ίδια η
εταιρεία λέει ότι είναι η 1η μπύρα στο κόσμο που παράγεται από 5
δημητριακά. Μπήκε πέρυσι σε παραγωγή και ήδη πηγαίνει αρκετά καλά χάρη
στα χαρακτηριστικά της.
ΑΛΦΑ
Παραγωγή: Αθηναϊκή Ζυθοποιία
ΦΙΞ
Ξανθιά μπύρα Lager με ιδιαίτερη ιστορία μιας και μια ολόκληρη γενιά μεγάλωσε απλά ακούγοντας το όνομά της, αλλά χωρίς να μπορεί να την δοκιμάσει. Το 2010 η μπίρα Fix άρχισε ξανά την παραγωγή και πλέον έχει κάνει πολύ δυναμική είσοδο στην αγορά.
Παραγωγή: Ολυμπιακή Ζυθοποιία
Β29
Η τρέλα με τα βιολογικά προϊόντα τώρα και σε αφρώδη μορφή. Η Β29 είναι μια μπίρα Βιολογικής Γεωργίας η οποία έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία. Η μπύρα αυτή δημιουργήθηκε από έναν ζυθοποιό για να εορταστεί η γέννηση του παιδιού του. Από τα βαρέλια που δημιούργησε, εκείνο με το νούμερο 29 είχε κάτι το ιδιαίτερο. Που δεν μας το λέει. Το site της μπύρας πάντως είναι πολύ ενδιαφέρον.
Παραγωγή: Ολυμπιακή Ζυθοποιία
Pils HELLAS
Μια Ξανθιά Pils που μοιάζει να έρχεται από το εξωτερικό σε εμφάνιση και πράγματι δεν έχει ακουστεί πολύ στην αγορά. Παιδί ενός Βαυαρού ζυθοποιού ο οποίος προσπάθησε να μαζέψει όλα τα γευστικά στοιχεία της χώρα σε μία μπύρα. Το αν τα κατάφερε, θα το κρίνεις εσύ.
Παραγωγή: Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης
ΒΕΡΓΙΝΑ
Premium, Κόκκινη και Weiss, η μπίρα Βεργίνα έχει μια ιδιαίτερη παράδοση όχι μόνο στην περιοχή της Μακεδονίας αλλά και γενικότερα. Η επιλογή της Ροδόπης για την εγκατάσταση της ζυθοποιίας δεν ήταν καθόλου τυχαία μιας και εκεί φημολογείται ότι παρήχθη η πρώτη μορφή ελληνικής μπύρας στην αρχαιότητα.
Παραγωγή: Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης
MARATHON
Αποκλειστικά εξαγώγιμη Lager. Το γιατί δεν προωθείται και στην ελληνική αγορά δεν το γνωρίζω μιας και τα σχόλια που διαβάζω online από τους λάτρεις στην Αμερική είναι ενθαρρυντικά. Το branding της βέβαια είναι καθαρά για τους Έλληνες της Αμερικής, αρχαιοελληνικό και πατριωτικό.
Παραγωγή: Αθηναϊκή Ζυθοποιία
Kaiser
Δεν σου μοιάζει και τόσο Ελληνική ε; Σαν να είναι εισαγόμενη από την Γερμανία ε; Κι όμως, η Kaiser παράγεται στην Ελλάδα από το 1976, με γερμανικά στάνταρ αλλά ελληνικά υλικά. Θα την βρεις σε Pilsner και σε Double Malt.
Παραγωγή: Mythos Brewery
Πειραϊκή
Τα 7 χρόνια ζωής για την συγκεκριμένη μικροζυθοποιία μοιάζουν λίγα, μιας και τα προϊόντα της τιμώνται δεόντως σε πολλά μαγαζιά της Αττικής. Μια βιολογική μπύρα που ζυμώνεται και ωριμάζει σε 6 εβδομάδες για να βγει σε δύο “version”, Pils και Pale Ale.
Παραγωγή: Πειραϊκή Μικροζυθοποιία
Septem
Pilsner, Pale Ale και Honey Golden Ale “εκδόσεις” για μια ιδιαίτερα μοντέρνα σε φιλοσοφία μπύρα, η οποία γεννήθηκε τον Ιούνιο του 2009 στην Εύβοια. Όπως λένε οι ίδιοι στην Septem, το όνομα προέρχεται από τα λατινικά στα οποία σημαίνει επτά, τον αριθμό της δημιουργίας.
Παραγωγή: Septem Microbrewery
Craft
Από τις πρώτες Ελληνικές Μικροζυθοποιίες, παράγει ήδη από το 1997 ορισμένες πολύ γευστικές μπύρες. Οι Pilsner, Red Ale, Smoked Lager, Weiss, Athens Lager, Black Lager είναι πραγματικά πολλές επιλογές για μια μικροζυθοποιία. Κάθε μία όμως έχει την δική της πολύ ξεχωριστή γεύση.
Παραγωγή: Craft Microbrewery
ΖΕΟΣ & ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ
Κίονες, ελληνικές σημαίες και έμφαση στην παράδοση για την συγκεκριμένη μικροζυθοποιία η οποία παράγει τρεις μπύρες. Τις Μακεδονική Συνταγή Lager και Black Weiss αλλά και την ΖΕΟΣ Pilsner. Αρκετά όμορφα μπουκάλια σχεδιαστικά παρά την υπερπατριδολατρεία τους.
Παραγωγή: ZEOS Brewing Company
CORFU BEER
Royal Ionian, Real Ale Bitter, Ionian Epos και Real Ale Special είναι οι επιλογές σου αν δοκιμάσεις κάτι από την Κερκυραϊκή μικροζυθοποιία. Δεν έχω πετύχει την συγκεκριμένη μπύρα κάπου εκτός της Κέρκυρας αλλά οι ντόπιοι μιλούν με τα καλύτερα λόγια.
Παραγωγή: Κερκυραϊκή Μικροζυθοποιία
MAGNUS
Σιγά μην δεν είχε μπύρα το νησί της Ρόδου. Η Magnus beer και η Knights beer of Rhodes είναι οι δύο επιλογές της Ζυθοποιίας Ρόδου. Οι συγκεκριμένες μπύρες φτάνουν σε πολλά νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου. Ο Μεγάλος Μάγιστρος είναι Ροδίτης απ' ό,τι φαίνεται.
Παραγωγή: Ζυθοποιία Ρόδου
ΡΕΘΥΜΝΙΑΚΗ ΞΑΝΘΙΑ
Ξανθιά και Μαύρη. Απλός αλλά ουσιαστικός διαχωρισμός ανάμεσα στις δύο μπύρες που παράγονται στο Ρέθυμνο. Οργανικές μπύρες, παραγωγής βιολογικής γεωργίας εκτιμώνται κυρίως τοπικιστικά μιας και είναι σχετικά μικρή η διείσδυσή τους στην υπόλοιπη αγορά. Αν κάνεις μια βόλτα από την Κρήτη πάντως θα τις πετύχεις σίγουρα.
Παραγωγή: Ρεθυμνιακή Ζυθοποιία
ΝΕΔΑ
Μια Lager που ξεκίνησε να παράγεται και εκείνη το 2009, στην περιοχή της Μεσσηνίας. Η Νέδα είναι το μοναδικό θηλυκό ποτάμι της Μεσσηνίας. Κατά την μυθολογία ήταν θεότητα των νερών. Μια χαρά αφορμή για να ονομάσεις την μπύρα σου λέμε εμείς.
Παραγωγή: Μεσσηνιακή Μικροζυθοποιία
πηγή: oneman.gr