Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Μπλόφα: η πιο σέξι κίνηση στο πόκερ

Όπως και να το κάνουμε, είναι πιο ωραίο να κερδίζεις ένα pot έχοντας στα κρυφά σου φύλλα «χαρτοπετσέτες».

Τα ευχάριστα πράγματα συνήθως είναι και βλαβερά. Ο  γιατρός σου κόβει το φαγητό και  το τσιγάρο, ο παπάς σου κόβει ότι τον αφήνεις να σου κόψει, και το μόνο που σου μένει είναι  η μπλόφα στο πόκερ.

Την μπλόφα θα πρέπει...
να την  βλέπεις όπως βλέπεις τα λαχανικά –δεδομένου ότι ανήκεις στην πλειοψηφία των κρεατοφάγων Ελλήνων–, σαν κάτι που είναι καλό για σένα, αλλά όχι ευχάριστο. Μην την βλέπεις σαν γλύκισμα, σαν κάτι διασκεδαστικό, γιατί τα πολλά γλυκά κάνουν κακό στην υγεία σου, όπως οι πολλές μπλόφες κάνουν κακό στο πορτοφόλι σου.

H μοναδική κίνηση στο  πόκερ που μπορεί να σε εξιτάρει τόσο πολύ

Η αλήθεια είναι ότι  όταν πιάνει η μπλόφα αισθάνεσαι πολύ ωραία. Είναι η μοναδική κίνηση στο  πόκερ που μπορεί να σε εξιτάρει τόσο πολύ, να σε κάνει να νιώσεις τολμηρός και θαρραλέος. Με μια δόση υπερβολής, μπορούμε να την χαρακτηρίσουμε ως την πιο «σέξι» κίνηση στο πόκερ. Και φυσικά, υπάρχει και μια μπλόφα που... άλλαξε την ιστορία του παιχνιδιού.

Εκτός από την αδρεναλίνη που έρχεται όταν κερδίζουμε κάτι σημαντικό, η μπλόφα μας «ανεβάζει» ακόμα περισσότερο από τις  άλλες κινήσεις που μας προσφέρουν κέρδη. Με την μπλόφα μπορεί να προκαλέσεις  τα ίδια συναισθήματα που έχεις όταν βλέπεις ένα καλό θρίλερ. Όπως και να το κάνουμε, είναι πιο ωραίο να κερδίζεις ένα pot έχοντας στα κρυφά σου φύλλα «χαρτοπετσέτες», παρά όταν οι άλλοι δεν έχουν καμία ελπίδα να σε κερδίσουν με τα φύλλα που τους μοιράστηκαν.

Γενικά, μας αρέσει το συναίσθημα που έχουμε όταν κινδυνεύουμε και τελικά καταφέρνουμε να ξεφύγουμε όχι μόνο αλώβητοι, αλλά και κερδισμένοι. Δεν πρέπει όμως να προκαλούμε τον κίνδυνο συνεχώς, αφού μία αποτυχία είναι αρκετή να μας καταστρέψει.

Αν δεν σε πιάνουν ποτέ να μπλοφάρεις, τότε σίγουρα δεν  μπλοφάρεις αρκετά. Υπάρχει ενα ιδανικό  σημείο, όπου θεωρητικά μπλοφάρεις μόνο όταν οι αντίπαλοι θα πάνε πάσο και ποτέ δεν χάνεις τέτοια ευκαιρία, αλλά αυτή η τελειότητα είναι αδύνατο  να επιτευχθεί.

Μεγάλες απώλειες - μεγάλες διακυμάνσεις

Οι συχνές μπλόφες οδηγούν  σε μεγάλες απώλειες και μεγάλες  διακυμάνσεις στα αποτελέσματα. Ταυτόχρονα, οι αποτυχημένες μπλόφες σε φθείρουν και ψυχολογικά. Ένας παίκτης που  παίζει δύο παρτίδες και χάνει  τη μία, είναι σχεδόν πάντα σε χειρότερη  ψυχολογική κατάσταση από έναν παίκτη που δεν έπαιξε καμία από τις  δύο παρτίδες.

Η πραγματικότητα είναι ότι  η ευχαρίστηση που παίρνει  ο άνθρωπος όταν κερδίζει ένα Χ  ποσό, είναι πάντα αναλογικά μικρότερη  από την απογοήτευση που θα έχει αν χάσει ακριβώς το ίδιο ποσό. Ένας παίκτης που χάνει 50 ευρώ, είναι πάντα πιο απογοητευμένος απ’ όσο χαρούμενος θα ήταν αν κέρδιζε 50 ευρώ.

Επιπλέον, υπάρχει και  η γνωστή εμμονή «να ρεφάρω», για αυτόν που χάνει, ακόμα κι αν χάνει ελάχιστα. Πολλοί είναι διατεθιμένοι να ρισκάρουν όσα έχουν μπροστά τους, για να ρεφάρουν τα λίγα που μπορεί να χάνουν μέχρι εκείνο το σημείο. Αντίθετα, αν κάποιος κερδίζει αντίστοιχα «λίγα», το να κερδίσει άλλα τόσα δεν θα αλλάξει στο παραμικρό το πως αισθάνεται. Είναι τροματική η διαφορά με την οποία βλέπουμε δύο πράγματα με την ίδια ακριβώς αξία.

Όταν μπλοφάρεις, ρισκάρεις  να χάσεις και οι άνθρωποι είναι  πολύ κακοί στην διαχείριση της ήττας. Όταν λοιπόν σκέφτεσαι αν θα μπλοφάρεις ή όχι, θα πρέπει να λάβεις υπ’όψιν  και τις ψυχολογικές επιδράσεις μιας ενδεχόμενης αποτυχίας.

Όλα αυτά μεταφράζονται σε κάτι που ειπώθηκε πολλά χρόνια πριν, από κάποιον Κλεόβουλο και είναι από τις πλέον χρήσιμες αρχές που μπορεί να έχει κάποιος: μέτρον άριστον (σ.σ. Και το «παν μέτρον άριστον» είναι σωστό, αλλά ο Κλεόβουλος το είπε πιο λακωνικά). Η μπλόφα (όταν πετυχαίνει) είναι σίγουρα ευχάριστη, αλλά πρέπει να γίνεται με μέτρο.

Θέλει θάρρος

Η μπλόφα είναι πράξη που  αποφέρει κέρδος κάποιας αξίας και βασίζεται στο προσωπικό θάρρος, αφού αυτό το κέρδος δεν θα μπορούσε να έρθει με τα αντικειμενικά εργαλεία που έχεις στην διάθεσή σου, δηλαδή τα φύλλα σου και τον συνδυασμό που σχηματίζεις.

Αν καταφέρνεις να αποκομίζεις  κέρδος από καταστάσεις όπου δεν  έχεις τον καλύτερο συνδυασμό, τότε δημιουργείς παραπάνω οδούς μέσα από τις οποίες καταφέρνεις να έχεις έσοδα και αυτό είναι  σίγουρα καλό. Τα κέρδη στο πόκερ  δεν έρχονται μόνο όταν έχεις το καλύτερο φύλλο στο τέλος της  παρτίδας (στο showdown). Όσο περισσότερες οδούς εισροής κερδών καταφέρνεις να έχεις ανοιχτές, τόσο καλύτερα θα είναι και τα αποτελέσματά σου.

Η μπλόφα είναι κάτι θετικό επειδή είναι ή θα έπρεπε να είναι  μία από τις εναλλακτικές οδούς  εισροής κερδών. Θα πρέπει κάποια από  τα κέρδη σου να έρχονται είτε από  επιτυχημένες μπλόφες, όπου οι αντίπαλοί  σου πήγαν πάσο κάποιο καλύτερο φύλλο  από το δικό σου, είτε από λανθασμένα calls που θα παίρνεις από αντιπάλους που ελπίζουν να σε πιάσουν να μπλοφάρεις, την ώρα που εσύ ποντάρεις για “value” (σ.σ. ποντάρισμα για value: όταν πιστεύεις ότι έχεις το καλύτερο φύλλο και ποντάρεις με αποκλειστικό σκοπό να κάνεις κάποιον παίκτη με χειρότερο συνδυασμό να σε «πληρώσει»).

Αλλά μην ξεχνάς, η μπλόφα είναι το «λαχανικό» της ποκερικής σου διαίτας. Η οδός του «ποντάρω το καλύτερο φύλλο και παίρνω call από χειρότερο» είναι η οδός με το λιγότερο άγχος. Οι άχρηστες, οι απρόσεκτες μπλόφες και οι κουτές μπλόφες είναι σαν να παίρνεις κάτι καλό και να το χρησιμοποιείς για κακό.

Πότε πρέπει να μπλοφάρεις και πότε όχι;

Η πιο απλή απάντηση είναι  η εξής: μην μπλοφάρεις σε καταστάσεις που συνήθως μπλοφάρουν οι άλλοι.

Οι περισσότεροι μπλοφάρουν όταν «μιλάνε» τελευταίοι. Οι περισσότεροι μπλοφάρουν όταν το pot είναι μεγάλο. Οι περισσότεροι μπλοφάρουν στο flop, αν ήταν αυτοί που έκαναν το raise preflop.

Και ενώ όλες αυτές οι καταστάσεις  μπορεί να εμπεριέχουν λόγους για  να μπλοφάρει κάποιος και σε μερικές  περιπτώσεις να είναι σωστό, πρέπει συνήθως να αποφεύγουμε να μπλοφάρουμε σε καταστάσεις όπου οι αντίπαλοί μας περιμένουν ότι θα μπλοφάρουμε.

Η μπλόφα είναι παραπλάνηση. Προσπαθείς να πείσεις τους άλλους ότι έχεις κάτι δυνατό όταν εσύ κρατάς ένα «Υπερ-Ατού» και ένα «Βγες από τη φυλακή». Άρα δεν είναι και πολύ σοφό να μπλοφάρεις όταν στο μυαλό των άλλων, η πιθανότητα να μπλοφάρεις είναι αυξημένη.

Η μπλόφα έχει μεγάλες πιθανότητες  να πετύχει όταν οι αντίπαλοι δεν  περιμένουν να υπάρχει μπλόφα. Στο  κάτω κάτω της γραφής, αυτό που έχει σημασία είναι τι πιστεύουν οι αντίπαλοί σου και όχι τι είναι  «λογικό» να συμβεί. Μην κάνεις μπλόφες σε σημεία που θα έκαναν μπλόφα οι αντίπαλοί σου.

Κάνε μπλόφα από τις  πρώτες θέσεις στη σειρά πονταρίσματος, ή σε μικρά pots και γενικά, σε παρτίδες που οι αντίπαλοί σου θα σκεφτούν «μπα, δεν θα έκανε ποτέ μπλόφα εδώ».

Να θυμάσαι πως η μπλόφα είναι εξαπάτηση. Η εξαπάτηση είναι γενικά κακό πράγμα στην κοινωνία μας, αλλά όχι στο τραπέζι του πόκερ. Για να καταφέρεις να εξαπατήσεις επιτυχημένα τους αντιπάλους σου, πρέπει να μην το περιμένουν.