Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Συμφωνία Σαμαρά - Βενιζέλου


Aπόψε η ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης 

Συμφωνία με τον Α. Σαμαρά για τη συγκρότηση κυβέρνησης το αργότερο μέσα στην ημέρα, προανήγγειλε ο Ευ. Βενιζέλος μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, ενώ κατά έγκυρες πληροφορίες έχει υπάρξει προσυμφωνία στις βασικές προγραμματικές θέσεις αλλά και στην...
σύνθεση της κυβέρνησης. 


«Αυτό που έχει σημασία είναι να μην καθυστερούμε» είπε βγαίνοντας από το γραφείο του κ. Σαμαρά στη Βουλή ο κ. Βενιζέλος, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες ότι η Ιπποκράτους θεωρεί αυτονόητη την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Α. Σαμαρά, ως επικεφαλής του πρώτου κόμματος.


Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ωστόσο, εγκαταλείποντας τη βασική προεκλογική του θέση αλλά και την πρώτη του δήλωση το βράδυ της Κυριακής ότι «το ΠΑΣΟΚ δε συμμετέχει σε κυβέρνηση χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ, έβαλε βασικό θέμα στην ατζέντα να γίνει σήμερα το μεσημέρι σύσκεψη των τεσσάρων πολιτικών αρχηγών (Σαμαρά, Τσίπρα, Βενιζέλου και Κουβέλη) υπό τον Κ. Παπούλια από την οποία θα προκύψει και η οριστικοποίηση της συμφωνίας τουλάχιστον των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για το σχηματισμό κυβέρνησης. Φέρεται μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα ο ίδιος είπε στους δημοσιογράφους να έπεισε τον κ. Σαμαρά να αποδεχθεί αυτό το αίτημα.


Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο κ. Βενιζέλος συναντά πριν από αυτή τη σύσκεψη – στις 10 το πρωί – τον Φώτη Κουβέλη, ενώ χθες το πρωί υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσά τους, όπου κατά πληροφορίες σε θετικό κλίμα υπήρξε προσέγγιση σε βασικές θέσεις. 


Στόχος του κ. Βενιζέλου είναι να «εκθέσει» σε πολιτικό επίπεδο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και παράλληλα να δημιουργηθεί το έδαφος συμμετοχής του κ. Κουβέλη. Αυτός είναι και ο λόγος που επιμένει στη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, εντός του χρονοδιαγράμματος της διερευνητικής εντολής Σαμαρά.


Θέλει, δηλαδή, εφόσον υπάρξει μία κατ΄ αρχήν συμφωνία μεταξύ του ιδίου, του κ. Σαμαρά και του κ. Κουβέλη, και με δεδομένο ότι ο κ. Τσίπρας θα επιμείνει στο «όχι» και στη στρατηγική της μαχητικής αντιπολίτευσης από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αυτό το «όχι» να καταγραφεί στα πρακτικά της σύσκεψης .


Τον ίδιο στόχο υπηρετεί και η φράση Βενιζέλου ότι «είναι προφανές ότι ακόμη και γι΄ αυτούς που θα επιλέξουν τη θέση της αντιπολίτευσης υπάρχει εθνικό καθήκον υπευθυνότητας και σύμπραξης ώστε η χώρα να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και εσωτερικά αλλά ιδίως στη διαπραγμάτευσή της στο εξωτερικό, στέλνοντας μήνυμα ενότητας, κοινωνικής συνοχής και ασφάλειας και προοπτικής». 


Προηγουμένως ο κ. Βενιζέλος είχε εξαπολύσει δριμύα επίθεση εναντίον του κ. Τσίπρα. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι είναι «απολύτως απογοητευτικές, πολιτικά και δημοκρατικά προκλητικές», ότι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι «εθνικά και κοινωνικά ανεύθυνη» αλλά και ότι «δεν είναι δυνατόν κάποιοι να επιλέγουν την εύκολη θέση της αντιπολίτευσης και να περιμένουν στη γωνία την αποτυχία της κυβέρνησης, δηλαδή την αποτυχία της χώρας».


Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαφωνία Βενιζέλου – κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ για τη συμμετοχή ή μη βασικών πολιτικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση - αν και τα πράγματα σε αυτό το θέμα θα ξεκαθαρίσουν οριστικά μετά τη συνάντηση Βενιζέλου-Κουβέλη, ανάλογα και με την τελική απόφαση της Δημοκρατικής Αριστεράς – βαίνει προς …λύση.


Οι πληροφορίες και από τη χθεσινοβραδινή σύσκεψη στην Ιπποκράτους αναφέρουν ότι ενώ ο κ. Βενιζέλος κατέβασε τη γραμμή για χαμηλή εκπροσώπηση με τεχνοκράτες (έχουν συζητηθεί ονόματα όπως του Γκ. Χαρδούβελη, του Γ. Ζαννιά, του Π. Μαραβέγια, του Γ. Στουρνάρα, της Λίνας Μενδώνη κ.α.) και αυτή τη γραμμή στηρίζουν στελέχη όπως ο Κ. Σκανδαλίδης αλλά και η Α. Διαμαντοπούλου.


Άλλα στελέχη όπως ο Μ. Χρυσοχοΐδη αλλά και ο Α. Λοβέρδος θεωρούν ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να εκπροσωπηθεί από τα βασικά του στελέχη. Μετά τη συνάντηση Βενιζέλου - Σαμαρά, φάνηκε ότι ο κ. Βενιζέλος δε θα πει όχι σε μία μικτή ομάδα από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή και πολιτικά στελέχη και τεχνοκράτες και πέραν των τεχνοκρατών που προαναφέραμε πληροφορίες λένε ότι έχει συζητηθεί το όνομα του Φ. Σαχινίδη.